“De Roos van Leary is bedoeld als een ondersteunend hulpmiddel om doelen te bereiken die tijdens een gesprek worden gesteld, evenals voor interventies bij gedrag dat zich herhaalt of moeilijk te doorbreken is. Een uitleg van de Roos van Leary wordt gegeven door het te vergelijken met een vragenlijst, waarvan hieronder een voorbeeld te vinden is."
Voorbeeld 1. Vragenlijsten waarin wordt gevraagd om het invullen van een vergelijking:
“Hitte staat gelijk aan kou, hoe zwart gelijk is aan … "
A. Aardappels
B. Wit
C. Bomen
De twee verschillende perspectieven die in de vergelijking naar voren komen, zijn:
1. Temperatuur (Kou, Hitte) en
2. Kleur (Zwart, Wit), hebben een overeenkomst: het zijn beide paren van tegenstellingen. Hoewel temperatuur en kleur ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, hebben ze allebei tegenstellingen, wat hun gemeenschappelijke kenmerk is.
De Roos van Leary werkt op dezelfde manier. Het probeert overeenkomsten te vinden tussen twee ogenschijnlijk verschillende perspectieven. Dit doet het door te vergelijken met behulp van de structuur van een Venn-diagram.
Voorbeeld 2. Venn-diagrammen voor vergelijkingen:
Van rechts naar links zijn Koud en Warm gerangschikt. Van boven naar beneden zijn Zwart en Wit gerangschikt. De overlappende gebieden functioneren als vragen: Wat is Zwart en ook Warm? Wat is Koud en ook Wit? Wat is Koud en wat is Zwart? Het zijn deze vragen die tot begrip inspireren.
Wanneer we deze vragen beantwoorden, wordt het steeds duidelijker hoe temperatuur en kleur met elkaar verbonden zijn. Men zou kunnen zeggen dat ze allemaal een overeenkomst hebben doordat ze gerelateerd zijn aan straling.
Voorbeeld 3. Transformeren in de roos:
Nu we onze eerste Roos van Leary hebben gemaakt, kunnen we verdergaan naar een complexere situatie waarin de tegenstellingen minder duidelijk zijn.
Situatie voorbeeld:
Tijdens een gesprek met iemand kunnen emoties of intenties tot uiting komen. Deze emoties of intenties worden vaak in omgekeerde causaliteit uitgedrukt en het is belangrijk om hier goed op te letten. (Bijvoorbeeld: 3 gebeurde door 2, dat werd veroorzaakt door 1.)
Situatie voorbeeld 2:
Stel dat ik niet geïnspireerd ben en niet weet wat ik ermee aan moet. Ik weet dat ik frustratie en verdriet voel, en dat ik handel vanuit besluiteloosheid. Wanneer ik mezelf vraag waarom ik besluiteloos ben, realiseer ik me dat ik bang ben om fouten te maken. Wat ik concludeer, is dat 1, 2, 3 en 4 kunnen worden ingevuld met frustratie, verdriet, besluiteloosheid en angst.
Nu deze ingevuld zijn, is het tijd om de leegtes op te vullen. In mijn situatie ziet de mindset van gebrek aan inspiratie er als volgt uit:
Copyright © Alle rechten voorbehouden