De Roos van Leary bouwt voort op de meditatieve praktijken van Wu Wei. Wu Wei introduceert het idee van vertraagde bevrediging om problemen zoals executieve disfunctie op te lossen. Waar Wu Wei gericht is op getrainde onresponsiviteit en het ervaren van een pure, ongefilterde staat van zijn, gaat de Roos van Leary verder. In plaats van te discrimineren tussen goed en kwaad, streeft de Roos van Leary ernaar acties te inspireren zonder morele oordelen, omdat goed en kwaad afhankelijk zijn van de situatie waarin ze plaatsvinden.
De zuivere toepassing van Wu Wei-meditatie, gecombineerd met een gedachteloze mindfulness van het lichaam en de omgeving, leidt tot een gevoel van gelukzaligheid en opluchting. Dit wordt ervaren als een staat van waarheid, vrij van taalkundige labels of inmenging van het ego.
Wanneer de Roos van Leary wordt toegevoegd aan Wu Wei-meditatie en gedachteloze mindfulness, ontstaat een “valse” ervaring die geworteld is in hypnose. Hier betekent “vals” niet negatief of slecht, maar eerder een spiegelbeeld van de waarheid, opgebouwd uit andere elementen dan de oorspronkelijke waarheid. Waar Wu Wei zich richt op eenheid, introduceert de Roos van Leary hiërarchie en tegenstellingen.
Een valse ervaring, gecreëerd door hypnose, kan echter overgaan in een ware ervaring door middel van hyperstitie. Dit betekent dat een aanvankelijk “valse” overtuiging werkelijkheid kan worden. Bijvoorbeeld: “Onder hypnose geloven in een valse hoop op succes, welke kan omslaan in echte hoop zodra succes is behaald.” De oorspronkelijke overtuiging hoeft dus niet waar te zijn om tot een echte uitkomst te leiden.
Copyright © Alle rechten voorbehouden