Zoals besproken in ‘voortdurende interactie tussen emoties en gedachten oplossen’, ‘herstel van uitvoerende functie’ en ‘zelfhypnose en zelfvertrouwen’ heeft een goed werkende uitvoerende functie de mogelijkheid om zelfhypnose toe te passen door middel van cognitieve suggestie, zoals gedachten of emotie. De sleutel in het gebruiken van suggestie binnen zelfhypnose ligt in het vermogen om de aandacht doelbewust en ononderbroken te verdelen over meerdere emoties, gedachten, suggesties of een combinatie hiervan, om een blijvende verbinding te creëren.
Suggestie is enorm open tot hoe het vormgegeven wordt. Zo kan een zelfverzonnen concept ook worden geintregeerd in de werkelijke ervaring. Denk hierbij aan ezelsbruggetjes, waarin het ezelsbruggetje een herinneringstrucje is voor een opsomming. Het ezelsbruggetje is een voorbeeld van een cognitieve suggestie die door de uitvoerende functies geïntegreerd kan worden, zodat het de ervaring van herinneren kan worden vormgegeven. Het nut van het ezelsbruggetje is nooit betwijfeld, terwijl er geen beredenering is wáárom het toch werkt. Echter is het wel mogelijk om te testen en bewijzen dat het ezelsbruggetje de geheugenprestaties verbetert, en dit is de kern van suggesties.
Wanneer de suggestie niet wordt onderbroken door ongerelateerde impulsen zoals gedachten of emoties, krijgt de suggestie de kans om zich te hechten en vorm te geven binnen de ervaring. Het is dus noodzakelijk om de gedachtengang tot halt te kunnen brengen, terwijl de emotie zich kan verweven met de emotie achter de suggestie, zoals besproken in “voortdurende interactie tussen emoties en gedachten oplossen”. Dit creëert gerichte associatie, doordat het verdelen van de aandacht over twee verschillende emoties een bewust gekozen verbinding tot stand brengt.
Een voorbeeld van een suggestie is om jezelf af te leiden van negatieve emoties of gedachten, om vervolgens op een toegewijd moment deze negativiteit te verwerken en plaatsen. Dit creëert een werkwijze waarin men zichzelf sneller af kan leiden van negativiteit, en vervolgens door de uitverende functies op een gepast moment wordt aangespoord in de vorm van een impuls, om de negativiteit te verwerken. Een aanvullende suggestie hierop is het ophalen en vasthouden van zelfgekozen emotie, of het bundelen van suggesties om het netwerk aan associatie te vergroten. Een bestaand netwerk aan suggesties is bijvoorbeeld emotie, waaraan veel nieuwe suggesties kunnen worden gekoppeld. Het netwerk aan emoties kent veel krachtige associatiepunten, zoals de primaire emoties van angst, boosheid, verdriet en spanning. Wanneer op het toegewijde moment deze negativiteit wordt verwerkt, kan de suggestie tot positiviteit ook positieve relativering tot stand brengen. Wanneer de negativiteit geassocieerd wordt met een positieve suggestie, brengt het een nieuw inzicht met zich mee, wat een oorsprong voor de negativiteit kan blootleggen, of een gevoel van begrip, zelfvertrouwen en acceptatie kan vormen.
Het versterken van het emotionele associatiesysteem kan enorm veel kracht behalen uit het onderling associëren van emoties die doorsnee genomen niet vaak worden gepaard. Het associëren van deze emoties informeert over mogelijkheden en versterkt tevens het vermogen van de uitvoerende functies.
Samenvatting:
Executieve functies spelen een cruciale rol bij zelfhypnose door middel van cognitieve suggestie, waarbij emoties en gedachten bewust worden gecombineerd om blijvende verbindingen te creëren. Suggesties, zoals ezelsbruggetjes, vormen een cognitief hulpmiddel dat geheugen en ervaring kan verbeteren. Het succes van suggesties hangt af van het vermogen om aandacht doelbewust te richten en gedachten of emoties te beheersen.
Een effectieve suggestie kan negatieve emoties tijdelijk afleiden, zodat deze later doelgericht verwerkt worden. Het associëren van emoties en suggesties versterkt het netwerk van associaties, wat leidt tot beter begrip, zelfvertrouwen en acceptatie. Door emoties te koppelen die normaal niet samen voorkomen, ontstaan nieuwe inzichten en een krachtiger emotioneel associatiesysteem. Dit versterkt uiteindelijk de werking van de uitvoerende functies.
Copyright © Alle rechten voorbehouden